17. 9. 2017

Zelení jsou ve svých názorech konzistentní. Myslí na kvalitní přítomnost všech obyvatel České republiky i dobrou budoucnost dalších generací. Svůj program jsme zformulovali do tří hlavních pilířů, kterými jsou  moderní stát, čistá příroda a jistoty a bezpečí.

Chceme moderní stát: demokratický, bez zbytečné byrokracie, s fungujícími institucemi, které slouží lidem.

Zelené hodnoty proměňují ekonomiku. Peníze vložené do čistých technologií nejsou dotace, ale investice. Startují inovativní odvětví s vyššími platy.

Zlepšíme pracovní podmínky. Místo dřiny v montovnách se lidé uplatní v lépe placených profesích a službách. Ať máme platy, ze kterých se dá slušně žít. Chceme zvýšit minimální mzdu. Zlínský kraj má druhý nejnižší průměrný plat v celé republice. Takhle to dál nejde. A ženy ať dostávají za stejnou práci stejné peníze.

Přidejme školám a učitelům, aby naše děti dostávaly kvalitnější vzdělání.

Nemá smysl honit živnostníky kvůli pár korunám, když velcí plátci odklání peníze do daňových rájů. Zjednodušíme podmínky pro malé podnikání. Konec běhání po úřadech, zbytečných kontrol a pronásledování slušných podnikatelů.

Kvalitní infrastruktura, elektronická státní správa a předvídatelné podnikatelské prostředí učiní naši zemi rájem pro slušné lidi a peklem pro spekulanty.

Chceme přírodu čistou a nezničenou. Naše lesy, pole, louky, voda a vzduch, bez kterých se neobejdeme. Planeta je jenom jedna.

Chceme žít uprostřed čisté a nezničené přírody, v udržované krajině, dýchat čistý vzduch. Pohybovat se bezpečně v přívětivých městech, jíst zdravé a čerstvé potraviny, které vyrobili naši sousedi.

Nelíbí se nám velkotěžba, která ničí krajinu, zemědělská velkovýroba, která devastuje půdu. Chceme, aby znečišťovatelé nesli náklady na odstraňování škod – kdo znečišťuje, ať platí! Nebo raději sami emise omezili – kdo přejde na čisté technologie, toho daňově zvýhodníme.

Budoucnost je důležitější než zisky. Jsme proti těžbě, například v Uherském Ostrohu. Nechceme, aby desítky tisíc lidí přišli o zdroj pitné vody kvůli těžařům. Víme, že štěrkem žízeň neuhasíme.

Jsme malá země, ale Zelení jsou součástí celosvětového hnutí. Globální problémy vyžadují mezinárodní spolupráci. Proč řešit až důsledky: záplavy, sucha, prudké výkyvy počasí? Ochrana klimatu naší planety je pro nás tím nejdůležitějším úkolem.

Chceme sociální jistoty a bezpečí: abychom měli kde bydlet, mohli mít rodinu a byli zabezpečeni na stáří.

Chceme dostupné bydlení pro všechny. Vysoké náklady na bydlení brání lidem vykročit do života, založit rodinu, přijmout důležitou a společensky odpovědnou práci. Potřebujeme zdravotní sestry, učitele, pečovatele, a ti zas potřebují někde bydlet. Dostupné bydlení přináší bezpečí domova.

Jistoty, to jsou dobré mzdy i důchody. A také vyšší minimální mzda, aby ten kdo pracuje, mohl z platu vyžít. Ženy dostanou za stejnou práci stejné peníze jako muži. A každý si bude moci dovolit mít děti. Rodina nesmí být zátěž, ale radost. Podpoříme každého, kdo vychovává děti a stará se o své blízké.

Seniorům umožníme odprodat byt státu, aby mohli získat pravidelnou rentu, zvýšit si kvalitu života a přitom dožít ve vlastním bytě.

Málokdo se dostane na dno pouze vlastním přičiněním. Nedovolíme nikomu, aby se pásl na cizí bídě jako exekuční mafie.

Příležitost dáváme všem, bez rozdílu.

Více informací o Zeleném programu se dozvíte zde.