12. 10. 2017

Kristýně Kosové je 33 let. Bydlí v Rožnově pod Radhoštěm, kde je momentálně místostarostkou. Dříve se živila jako lektorka ekologických kroužků.

Ahoj Kristýno, jak jsi prožila prázdniny?

Především prací. Krom ní jsem ale stihla i pár brigád při obnově starého jablkového sadu, svatbu, filmovou školu v Uherském Hradišti a přečíst pár knih.

Momentálně jsi místostarostkou Rožnova pod Radhoštěm. Proč jsi do politiky vstoupila?

Protože mi přišlo, že jinak věci kolem sebe nezměním. Vždycky jsme s kolegy hledali více cest k dosažení nějakého cíle. Na něco se hodí spolek. Na něco osadní výbor, na něco je nutné být v zastupitelstvu, k tomu jsme dospěli poměrně rychle. Zastupitelstvo jsme brali vážně a při minulých volbách se sešlo obsazení zastupitelstva tak, že se dala poskládat hodně nová koalice a zavést pár skutečných změn.

Překvapila tě tvá nová práce něčím?

Překvapilo mě, jak moc si občas připadám jako v Jistě, pane ministře… Úřad má velkou setrvačnost, podobnou jako školství. Učit jej nové triky je poměrně náročný úkol. Ačkoliv jsem s tím počítala, přece jen jsem byla zvyklá z kolektivu z neziskovky pracovat úplně jinak a s jinou dynamikou. Proto jsem z toho občas demotivovaná. Spousta věcí trvá neúměrně dlouho. Ale pokud se naše pomalu prosazované novinky stanou součástí systému, mohly by zase mít delší trvání, ne?

Co se vám podařilo ve městě změnit?

Třeba se nám postupně daří drobné krůčky ke kultivaci veřejného prostoru a k odbornému přístupu k jeho řešení. Našli jsme městského architekta a zahradníka. Zatím jsou vidět drobnosti a mnoho lidí si jich ani nevšimne. Postupně ale budou měnit tvář našeho města k lepšímu, o tom jsem přesvědčená. A v tomhle chci pokračovat.

Nechybí ti tvé bývalé povolání?

Byla jsem lektorem ekologických kroužků, což bylo jako každá práce s dětmi náročné a zároveň dost nabíjející. Ve zbytku času jsem se věnovala spolku Zdravý Rožnov. Největší změna, kterou pociťuji je, že teď vystupuji většinu času za obrovský celek, kterým je město. Čili za všechny naše občany, asi za 150 úředníků, policisty, hasiče, příspěvkové organizace a další instituce. Bez ohledu na to, co je v mých kompetencích, zastupuji celý tento celek. Mám také na veřejnosti daleko méně prostoru na své vlastní názory a více prezentuji koaliční shodu.

Jak se ti žije v Rožnově pod Radhoštěm?

Mohlo by to být lepší, ale na tom musíme se zastupiteli ještě trochu zapracovat.

Proč ses rozhodla jít do velké politiky?

Protože si myslím, že do velké politiky patří zelená politika a ta teď dostává na frak. Jako příklad zmiňuje většina mých přátel novelu stavebního zákona, která v kombinaci s jinými novelami zrušila účast veřejnosti. Vrcholem všeho byla argumentace, že dojde k zjednodušení a zkrácení územních a stavebních řízení. Už dnes ale z téhož ministerstva, které novelu předložilo, zaznívá, že se nic nezkrátí a nezjednoduší.

Jakou máš zkušenost s politikou?

Asi nejzajímavější etapu zkušeností s politikou jsem udělala přes Rekonstrukci státu. Jako ambasador jsem před minulými parlamentními volbami obvolávala kandidáty a žádala je o vyjádření k rekonstrukčním zákonům a o podpis pledge. Pozdější komentáře poslanců a senátorů bylo opravdu zajímavé sledovat.

Proč by podle tebe měli občané volit právě Zelené?

Když srovnám program Zelených a ostatních stran, vychází jako jediná volba. Strana s takovými programovými hodnotami tu prostě není!

Jako místostarostka si musíš všímat mnoho věcí. Zatěžuje tvé spoluobčany nákladní doprava?

Naším městem prochází tranzitní doprava. Vzhledem k tomu, že k silnici první třídy, které se to týká, není alternativa, můžeme se bavit jen o tlaku na železniční dopravu. Z Rožnova je možná nákladní vlaková doprava a považuji ji za stejně důležitou jako existenci osobní vlakové stanice u nás, byť jsou obě koncové. Zvýhodnění železnice ale na lokální úrovni nezajistíte. Zajímavé je, že kůrovcová kalamita nákladní železniční dopravu v Rožnově obnovila a ukazuje se, že je funkční.

Z pohledu místostarostky, je podle tebe nutné stavět dostupné nájemní byty a zajištovat sociální bydlení?

Ovšem a líbí se mi, do čeho se v této oblasti pustilo Brno. V Rožnově v tuhle chvíli prochází bytová politika velkou revizí, ze které vychází asi těchto několik skutečností. Máme dostatečný, až nadbytečně velký, bytový fond, ale v minulosti nastavená pravidla vůbec neřešila bytovou politiku jako sociální otázku a byty se daly „vysedět“ v pořadníku. To je úplně zbytečné plýtvání prostředky města na lidi, kteří nejsou v kategorii „potřební“ a neřeší potřeby „potřebných“. Součástí naší dokončované bytové politiky je jak sociální bydlení, tak potřeby seniorů a startovací byty.

Kristýna Kosová, Vaše kandidátka číslo 10 za Zelené ve Zlínském kraji

Celou kandidátku a další rozhovory si můžete přečíst zde.