window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments)}; gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-31534518-1');

26. 9. 2017

Tomáš Černý se narodil ve Zlíně v září 1981. Vystudoval VŠE v Praze. Je otec dvou dětí. Momentálně pracuje jako jednatel společnosti Simcar s.r.o. Mezi jeho záliby patří aktivity spolku Fair Play Fryšták a zapojování se do věcí veřejných.

 

Ahoj Tome, jsi jedním ze spoluorganizátorů akce Fair Play. Proč jste se rozhodli tento festival založit?

Pro mě to byl návrat do dětství a kompenzace toho, co jsem v něm nezažil. Plus možnost šíření hodnot jako je dobrovolnictví, nesoutěživost, spolupráce, propojování mladých a snaha jim ukázat, že to jde i bez alkoholu a drog. Cílem je především nabídnout mladým lidem svobodný a bezpečný prostor. Rozjezd byl punkový, takže jednoduchý.

Co bys poradil někomu, kdo má nápad, ale má strach ho realizovat?

Mě se vždy vyplatilo dělat akce tak, abych si je sám užil. Pokud si je dotyčný sám užije a najde dostatek dalších lidí s podobným vkusem nebo potřebami pak bych neváhal.

Daří se vám na Fair Play představit a prezentovat hodnoty, které chcete?

Více méně ano. Ale je potřeba je opakovat pořád znovu, protože každý si je vykládá po svém.

Jaké máš koníčky?

Dřív to byl motorismus, ale z toho už jsem vyrostl. Teď mě baví vlastní děti a jejich školka.

Kromě toho jsi i radním ve Fryštáku. Čím tě politika překvapila? Co jsi zde prosadil?

Překvapil mě střet s lidmi, kteří mají jiné životní postoje a názory. Myslím, že jsem pootevřel zavřené dveře radnice a teď se snažím je udržet alespoň pootevřené. Podle mě nikdo na kterékoliv radnici nemůže říct, že něco sám prosadil. V našem případě je k tomu zapotřebí 9 hlasů zastupitelů a 3 hlasy radních.

Jak se ti ve Fryštáku vlastně žije?

Žilo se mi klidněji, když jsem neměl žádný nebo jen velmi malý vhled do komunálního života v obci. Jinak si nestěžuji. Jak si to udělám, tak to mám.

A proč ses rozhodl jít do politiky?

Měl jsem chuť a energii se zapojit do věcí veřejných. Taky jsem očekával nové zkušenosti.

Jakou máš zkušenost s politikou?

Je naprosto jedno, kdo je z jaké strany, záleží čistě na konkrétním člověku. Na jeho náladě, charakteru a dalších okolnostech. Potkávám se s lidmi, s kterými bych se dobrovolně vůbec nepotkal a musím s nimi komunikovat a někdy je velmi těžké shodnout se vůbec na tom, o co, komu vlastně jde.

Proč by podle tebe měli občané volit právě Zelené?

Jsem členem Strany zelených, protože si stále drží čistý štít. Dlouhodobě hájí hodnoty, které jsou pro mě důležité. Věřím, že dozraje čas, kdy tyto hodnoty začnou být důležité pro širší okruh lidí.

Máš nějaké problémy, kterých si všímáš ve Fryštáku a víš, že je potřeba to změnit v celé republice?

Na volitelná místa kandidátek by se měli posunout mladší lidé, kteří mají chuť a čas pro občany pracovat. Fryštáku by prospěla větší politická soutěživost v prezentaci a uskutečňování vizí. Ideálně kdyby šla každá strana do voleb se svým kandidátem na starostu.

Tomáš Černý, Váš kandidát číslo 21 za Zelené ve Zlínském kraji

Celou kandidátku a další rozhovory si můžete přečíst zde.