4. 10. 2011

Představitelé celkem šesti stran a hnutí Zlínského kraje podepsali v pátek 16. září takzvanou Zlínskou krajskou výzvu 2012. V ní se zavazují nepodpořit v nadcházejících krajských volbách velkou koalici ODS, ČSSD a KDU-ČSL. Za Stranu zelených připojila svůj podpis předsedkyně krajské organizace Kateřina Zukalová.

Pod výzvu se kromě Zelených podepsali také Starostové a nezávislí, TOP 09, Zlínské hnutí nezávislých, Strana práv občanů-Zemanovci a zlínské hnutí M. O. R. – za Morální Očistu Radnice. Politikové se tak zavázali nevstoupit ani jinak nepodpořit znovuobnovení velké koalice na zlínském hejtmanství po krajských volbách v přístím roce.

„Zlínský kraj potřebuje provětrat. Volby prakticky ztrácí smysl, protože dvě největší strany si spolu s KDU-ČSL jen prohazují křesla. Řada voličů mi osobně po minulých krajských volbách sdělila, že se cítí být podvedení,“ uvedl předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík, který je zároveň předsedou celostátního hnutí Starostové a nezávislí.

Výzva ovšem neznamená, že strany budou ve volbách postupovat společně. „V tuto chvíli se nejedná o předvolební koaliční smlouvu, ale pouze o přihlášení se k principům správy kraje a odmítnutí velké koalice. Jednání o předvolebních koalicích teprve probíhají,“ uvedla předsedkyně Strany zelených ve Zlínském kraji a místostarostka obce Seninka Kateřina Zukalová.