15. 8. 2012

Ministerstvo životího prostředí zrušilo povolení k průzkumu těžby břidlicového plynu na Valašsku. Žádost težařů o průzkum se tak vrací na začátek a lidé si mohou na čas oddechnout. „Vyhráno ale není. Definitivní klid bude až tehdy, zakáže-li nebezpečnou těžbu hydraulickým štěpěním zákon. Vyzýváme starosty, poslance a senátory z regionu, aby využili svých možností a o přijetí tohoto zákona se urychleně zasadili,“ vyzývá Michal Berg, předseda Strany zelených ve Vsetíně.

Příslušný návrh zákona, který iniciovali senátoři Pakosta a Oberfalzer, již prošel prvním čtením v senátu a čeká jej další projednávání. Vyjadřovat se k němu budou např. ministerstva životního prostředí nebo průmyslu a obchodu. „Obě tato ministerstva patří ODS, je tedy zejména na politicích této strany, aby jeho přijetí prosadili. Opoziční strany i zástupci starostů z regionu zákaz také podporují. Rožnov, Valmez i Vsetín mají starosty z ODS, premiér je z ODS, navíc původem z Rožnova, proto je hlavně jejich odpovědností, aby byla tato těžba zakázána zákonem. ODS má jedinečnou možnost ukázat, že stojí na straně občanů a nikoli těžařské lobby,“ uvedl Michal Berg.

Těžba břidlicového plynu hydraulickým štěpením je v našich podmínkách nevhodná pro velké nebezpečí znehodnocení pitné vody a sesuvů půdy. Provází jí také úniky velkého množství jedovatých chemikálií do životního prostředí. V Evropě prosadilo zákaz těžby tímto způsobem například Bulharsko. Proti těžbě se protestuje také na Náchodsku nebo Berounsku, kde se těžaři také chystali začít kopat. Petice proti těžbě podepsalo v ČR více než 30 tisíc lidí. Podrobné informace o nebezpečích těžby hydraulickým štěpením najdete na stránkách Koalice Stop HF – www.stophf.cz

Michal Berg
michal.berg@seznam.cz