4. 9. 2012

Zlínský aktivista Luděk Maděra se dlouhodobě snaží ze zlínského magistrátu i krajského úřadu ve Zlíně získávat informace o odměnách vedoucích pracovníků. Poté, co se mu po čtyřleté anabázi podařilo požadované informace ze zlínské radnice vymoci, se díky jeho aktivitě dostal do úzkých i zlínský kraj. Úřednici kraje nerespektovali rozhodnutí Nejvyššího správního soudu k zaplacení nákladů řízení ve výši 12 500 Kč a na kraj tak byla v pátek nařízena exekuce. Luděk Maděra to uvedl na vém facebookovém profilu.

Luděk Maděra se snažil od roku 2008 získat po magistrátu informace, jaké mimořádné odměny dostal v letech 2000 až 2008 vedoucí oddělení informačních systémů Ing. Alois Gavlas. U každé odměny žádal zdůvodnění, za co byla udělena. Magistrát zveřejnění informací odmítl a proto se Luděk Maděra obrátil na nadřízený orgán a nakonec i na soudy. Po více než čtyřletém odmítání pak Magistrát města Zlína letos v červenci informace vydal (pdf 456 kB).

Jak vyplývá z informací, které pan Maděra zveřejnil na svém webu www.ludekmadera.cz, zmíněný šéf oddělení informačních systémů Alois Gavlas získal od srpna 2000 do prosince 2008 mimo platu, příplatku za vedení oddělení a osobního ohodnocení ještě další mimořádné odměny v celkové výši 1 635 900,- Kč. A to přesto, že v rámci své činnosti porušil mnohokrát zákon, jak následně zjistil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Ten také Zlínu udělil za tato pochybení tři pokuty v celkové výši 345 000,- Kč.

Neústupnost pana Maděry je obdivuhodná. Ukazuje se, že veřejná kontrola úřadů je nezbytná, protože bez ohledu na to, která z velkých stran je právě u moci, si nechce nechat nahlížet pod prsty žádná. Původní spory pana Maděry vznikly když na zlínské radnici působila primátorka Ondrová z ODS a později za korupci odsouzený náměstek ČSSD Janečka, o nic větší vstřícnost však neukázala ani současná koalice TOP09 a M.O.R. Primátorovi Adámkovi zaslal v dubnu 2011 Luděk Maděra otevřený dopis, který jasně popisuje, že ochota poskytovat informace se nijak nezlepšila.

Kdyby úřady respektovali zákon o svobodném přístupu k informacím a požadované informace poskytovaly tak, jak je to v civilizovaném světě běžné, ušetřili by svým úředníkům stovky hodin práce, placené z našich daní. Takto nezbývá než odkázat na web pana Maděry, který je přesvědčen, že všechny obstrukce úřady přináší jen a pouze pro to, aby zakrývaly nekalé jednání, kterého byl pan Maděra na zlínském magistrátě svědkem.

Michal Berg
Michal Berg je kandidátem Strany zelených do krajského zastupitelstva.